Wykonanie
Po bardzo długiej przerwie witam Was serdecznie pysznym przepisem na niezwykłe ciasto bez pieczenia. Połączenie słonych
krakersów ze słodką masą jest rewelacyjne! Wypróbujcie koniecznie:)Inspiracja: klik
SKŁADNIKI:blacha 22x332 paczki prostokątnych
krakersów1 litr
mleka2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego (po40g)3/4 szklanki
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej250g
masła200g
wiórków kokosowychPół szklanki
mleka zostawić odlać, pozostałe
mleko zagotować z
cukrem. Do odłożonego
mleka dodać
budyń i
skrobię, dokładnie wymieszać. Jeśli
budyń jest bez
cukru można uzupełnić 4 łyżkami
cukru. Gotujące
mleko zdjąć z palnika i połączyć z
budyniem rozpuszczonym w zimnym
mleku, dokładnie mieszając by pozbyć się grudek.Do ciepłego budyniu dodać pokrojone
masło i wymieszać do rozpuszczenia.(Jeśli chcemy by krem był lżejszy i puszysty,
masło ucierać mikserem i do puszystego
masła dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu, nie przerywając miksowania.)Do budyniu połączonego z
masłem dodać
wiórki kokosowe (około 1/4 odłożyć do posypania).Blaszkę (około 22x33) wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć
krakersy na dno blachy, wyłożyć na nie 1/3 masy,
potem 2 kolejne wersje
krakersów i masy, na wierzchu posypać wiórkami. Odstawić do lodówki do stężenia (przynajmniej 2godz, najlepiej na noc).SMACZNEGO:)