ßßß
+ do ozdobienia80 g masła400 ml mleka200 ml śmietanki 36%1/2 aromatu śmietankowego lub waniliowego(całe op. 9 ml)20 g żelatyny1/2 szklanki gorącego mleka(do rozpuszczenia żelatyny)Do dekoracji:bita śmietana - gotowa(u mnie taka była na szybko) lubukręcona z 100 ml kremówki ( i takę proponuję, żeby szybko nie klapła :))PRZYGOTOWANIECiasteczka oreo rozkładamy na pół i przy pomocy noża usuwamy biały krem do miski.Ciemną część ciastek dzielimy na pół - jedną wykorzystamy do przygotowania dołu torciku - drugą na górę.Robimy dół.Rozpuszczamy w garnuszku 50 g masła - studzimy. Pierwszą połowę ciemnych ciasteczek miksujemy na pył i dolewamy przestudzone masło.22 cm tortownicę (może być też 18 cm - wtedy biała masa będzie wyższa) wykładamy ciasteczkową masą i wyrównujemy dłonią. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy białą masę. W rondlu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim białą masę z ciasteczek. Odstawiamy do wystudzenia. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę- również studzimy. Następnie ubijamy na sztywno śmietankę. Miksujemy delikatnie dodając po trochu mleczną masę, żelatynę i olejek waniliowy. Zalewamy tortownicę powstałą masą (nie przejmując się, że jest trochę rzadka). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy masa stężeje przygotowujemy górę - analogicznie jak spód tylko do zmiksowanych ciastek dodajemy 30 g stopionego masła. Wykładamy na białą masę i wkładamy na pół godziny do lodówki.Przed samym podaniem dekorujemy dowolnie bitą śmietaną i ciasteczkami oreo.
Smacznego :)
