ßßß Cookit - przepis na Torcik truskawkowy na zimno

Torcik truskawkowy na zimno

nazwa

Wykonanie

25 Czerwca 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na torcik truskawkowy z galaretką na zimno. Podstawą deseru są zmiksowane truskawki z dodatkiem masła roślinnego, spirytusu i żelatyny. Wierzch torciku można udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką. W smaku bardzo oryginalny i orzeźwiający, naprawdę godny polecenia.
Torcik truskawkowy na zimno
Składniki :
1 mały kubeczek masła roślinnego
1 kg truskawek
2 żółtka
1 łyżka spirytusu
2 łyżki stołowe żelatyny
1 galaretka truskawkowa
tortownica tradycyjna duża
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone truskawki miksujemy ze spirytusem.
W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami. do utartego masła stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Na koniec wlewamy rozpuszczoną lekko ciepłą żelatynę.
Wszystko przelewamy do tortownicy.
Gdy torcik lekko stężeje, dekorujemy go truskawkami i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_torcik-truskawkowy-na-zimno.html