ßßß Cookit - przepis na Bulion dashi na dwa sposoby

Bulion dashi na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Bulion dashi jest używany w kuchni japońskiej tak często, że trudno ją sobie bez niego wyobrazić. Swój delikatny morski aromat zawdzięcza algom konbu (kelp) oraz suszonej rybie bonito (katsuobushi). Istnieje także wegetariańska wersja bulionu bez dodatku ryby. Dashi stanowi podstawę wielu japońskich zup,służy do podgrzewania warzyw,rozcieńcza i aromatyzuje sosy, można go kupić także w postaci gotowych granulek. Przepisy na dwa warianty dashi odnalazłam w pracy zbiorowej „Kuchnia japońska”.
Dashi I ( 1 l)
Składniki:
1,5 l zimnej wody+ 60 ml zimnej wody
płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm
paski suszonej ryby katsuobushi (20 g)
Przygotowanie:
Wilgotną ściereczką wytrzyj kwadratowy płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm, uważając ,by nie zetrzeć zewnętrznej białej substancji,która ukaże się po wyschnięciu.
Pokrój konbu w paski i wrzuć do rondla dodając 1,5 l zimnej wody. Powoli doprowadź zawartość rondla do wrzenia i wyjmij algi.Natychmiast wlej 60 ml zimnej wody aby przerwać proces gotowania.
Dodaj paski suszonej ryby katsuobushi (20 g) i ponownie zagotuj.
Następnie zdejmij z ognia , a kiedy ryba opadnie na dno,przecedź bulion przez geste sito.
Na tak przyrządzonym bulionie można już przyrządzać lekkie zupy.
Dashi II ( 1 l)
Składniki:
1,5 l zimnej wody+ 60 ml zimnej wody
płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm
paski suszonej ryby katsuobushi (20 g)
Przygotowanie:
Wilgotną ściereczką wytrzyj kwadratowy płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm, uważając ,by nie zetrzeć zewnętrznej białej substancji,która ukaże się po wyschnięciu.
Pokrój konbu w paski i wrzuć do rondla dodając 1,5 l zimnej wody. Powoli doprowadź zawartość rondla do wrzenia.Natychmiast wlej 60 ml zimnej wody aby przerwać proces gotowania.
Dodaj paski suszonej ryby katsuobushi (20 g) i ponownie zagotuj.
Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 min. Zdejmij z ognia , a kiedy ryba opadnie na dno,przecedź bulion przez geste sito.
Na tak przyrządzonym bulionie można już przyrządzać gulasze i gęste zupy.
Share the post "Bulion dashi na dwa sposoby"
Źródło:http://karmelowy.pl/bulion-dashi-na-dwa-sposoby