Wykonanie
Roladki z tortilli są
hitem domowych imprez a także znakomitą propozycją na Sylwestra. Wystarczy odrobina fantazji by wyczarować w prosty sposób kolorowe, smaczne ślimaczki, które błyskawicznie znikają ze stołu, można je przygotować ze swoich ulubionych składników.

składniki na około 20 sztuk4 sztuki tortilli2 opakowanie
serka typu Almette o dowolnym smakugłówka
sałaty masłowej lub lodowej4-5 małych
korniszonów1
czerwona papryka1
żółta papryka150 g
salami w plastrach250 g
sera żółtego w plastrachprzepisPlacki tortilli dość obficie smarujemy
serkiem. Na plackach układamy umyte i osuszone liście
sałaty, po 3-4 sztuki. Połowę tortilli przykrywamy
salami a na wierzchu umieszczamy plastry
żółtego sera.Odsączone
korniszony, żółtą i
czerwoną paprykę kroimy w plastry a następnie poziomo układamy na brzegu tortilli. Placki zwijamy ciasno w rulony i zawijamy w folię spożywczą, po czym wstawiamy na pół godziny do lodówki.Schłodzone tortille odwijamy z folii i kroimy na 5-6 części.