Wykonanie
SkładnikiCiasto260 g
mąki pszennej200 g
orzechów laskowych mielonych220 g zimnego
masła60 g
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
przyprawy piernikowej1
jajko400 g
konfitury malinowejDo wysmarowania formytrochę
masłaLukier50 g
cukru pudru1 i 1/2 łyżki
soku z cytrynyWykonaniewszystkie składniki ciasta szybko wymieszać ze sobą – ja polecam to zrobić mikserem – tak by nie zdążyły się ogrzać. W trakcie dobrze jest przesiekać na kawałki zimne
masło, bo to przyspieszy łączenie składników. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.formę do tart wysmarować
masłemCiasto podzielić na części: 1/3 ciasta zostawić w lodówce, a 2/3 ciasta wgnieść w formę do tart, tworząc z
boku niewysoki rant. Formę z
ciastem umieścić z powrotem w lodówce i schładzać jeszcze ok. pół godziny. Najlepiej by forma była metalowa – dzięki temu można ją bezpiecznie schładzać, gdyż dla formy ceramicznej, może być niebezpieczne schładzanie, a później szybkie ogrzanie w piekarnikuspód podpiec 10 minut w piekarniku, w 180°C w międzyczasie podgrzać lekko
konfiturę malinową oraz rozwałkować pozostałe 1/3 ciasta i wyciąć z niego paski szerokości ok. 1,5 cm na podpieczony spód wyłożyć ciepła
konfiturę, a następnie ułożyć paski tworząc kratkę. W przypadku tego ciasta nie polecam przeplatania kratki, gdyż jest ono bardzo kruche. Proponuje po prostu szybko rozłożyć paskitartę ponownie umieścić w piekarniku, w 180°C i piec jeszcze ok. 40 do 50 min., aż ciasto się paski ciasta się przyrumienią na ciemnozłoto, a
konfitura będzie przez dłuższy czas „bulgotać”.upieczone ciasto wystudzićzrobić
lukier: mocno utrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny. Następnie, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka, polukrkować wierz brzegu tarty oraz wszystkie paski.
Lukier jest w miarę rzadki – glazurujący i może się nieco rozlać na
konfiturę, ale to w niczym nie przeszkadza. Można również lekko polukrować „okienka” z
konfiturątartę przechowywać przykrytą, w chłodnym miejscu. Jeśli trzymamy ją w lodówce, to wyjąć ją minimum pół godziny przed podaniem

