Wykonanie
Miałam chwilę przerwy od blogowania, ale w za to w kuchni działo się sporo, więc mam sporo do nadrobienia :) Na początek kolejne super łatwe
lody, które przygotujecie w kilka minut (plus oczywiście czas na ich zamarznięcie) bez użycia maszyny do
lodów.Tym razem
lody są wyjątkowo rozpustne, bo z dodatkiem nutelli, którą kochamy chyba wszyscy :) Do tego dorzuciłam drobno posiekane
orzehy laskowe oraz
mleczną czekoladę startą na tarce. Wyszło pycha! Choć to akurat żadna niespodzianka; z nutellą wszystko smakuje dobrze :DSpróbujcie sami :)Składniki na około 1,5l
lodów:300ml
śmietany kremówki (30%)puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400g)puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego (410g)200g nutelli (możecie zastąpić innym
kremem czekoladowo-
orzechowym dobrej jakości)około 50g drobno posiekanych
orzechów laskowych bez skórek (możecie pominąć)około 100g
mlecznej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być schłodzone.Kremówkę ubijaj w misie miksera. Gdy zacznie gęstnieć, wlej powoli słodzone
mleko skondensowane, ubijając cały czas.Dodaj nutellę i zmiksuj do połączenia.Wlej
niesłodzone mleko skondensowane, dodaj
orzechy oraz
czekoladę* i wymieszaj na niskich obrotach miksera.Przelej masę do plastikowego pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc**.Smacznego :)*Masa będzie dość rzadka, więc
czekolada i
orzechy opadną na dno.Możecie zamieszać w niej łyżką, gdy zacznie tężeć, ale nie będzie jeszcze całkiem zmrożona. Dzięki temu powstaną pyszne „smugi’ czeko-
orzechowe :)**Zamarzanie może trwać nieco dłużej/krócej w zależności od mocy zamrażalnika