Wykonanie
Cukier puder jest nie tylko zamiennikiem
cukru kryształu stosowanym do niektórych ciast, czy podstawowym składnikiem do przygotowania lukru, ale również świetnym dodatkiem zdobiącym ciasta, który nadaje wypiekom niepowtarzalnego uroku. Ciasto oprószone
cukrem pudrem często kojarzy się z domowymi słodkościami. Czy ktoś wyobraża sobie babciną szarlotkę bez
cukru pudru? Albo karnawałowy przysmak zajadany kilogramami, czyli
faworki, bez białego, pudrowego puchu? Ja też nie. A gdyby zamiast zwykłego,
białego cukru pudru ozdobić ciasto czy
ciasteczka kolorowym? Nic prostszego! Jak go zrobić?

Wystarczy dowolną ilość
cukru pudru lub kryształu umieścić w elektrycznym młynku do
kawy, dodać szczyptę
barwnika spożywczego w proszku w wybranym kolorze i miksować przez chwilę, do momentu, kiedy
cukier równomiernie się zabarwi. Oprócz barwników możecie dodać do
cukru kakao lub
kawę rozpuszczalną, które nadadzą mu bogatszego smaku. Tak przygotowanym kolorowym pyłem bez problemu udekorujecie ciasta,
ciasteczka czy desery. Ponadto możecie wykorzystać go do wykonania kolorowego lukru dodając odrobinę
wody lub
soku z cytryny.
