Wykonanie
Ta polewa stanowi świetną alternatywą dla błyszczącej
polewy czekoladowej. Jeżeli upiekliście ciasto, ale nie macie pomysłu na jego wykończenie, taka polewa sprawdzi się znakomicie. Zwykłemu ciastu nada niepowtarzalny wygląd, a oblany nią tort nabierze blasku i z pewnością zachwyci tych, którzy będą
mieli okazję go spróbować. Przepis jest uniwersalny. Nadaje się do wszystkich ciast,
tortów i deserów. Możecie nadać polewie dowolny kolor i pokombinować trochę ze smakiem dodając ziarna
laski wanilii, odrobinę
soku z cytryny,
limonki,
pomarańczy czy niedużą ilość
kawy rozpuszczalnej. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.
składniki (ok. 300 g):150 g
białej czekolady100 ml kremówki 36%2 łyżki zimnej
wody3 łyżeczki
żelatyny35 g glukozyczerwony barwnik
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę, glukozę i barwnik. Wymieszać do dokładnego zabarwienia. Miksturę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z palnika, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli masa ostygnie podgrzać ponownie do gorącej (nie gotować). Następnie dodać napęczniałą
żelatynę i mieszać aż składniki się połączą. Gotową glazurą polewać ciasto tak, aby płyn dokładnie pokrył powierzchnię wypieku. Nie próbujcie rozsmarowywać polewy szpatułkami ani nożami, wtedy osiągniecie efekt odwrotny, masa zacznie się kleić i całość wyjdzie nieestetycznie. Przed polaniem ciasto lub deser ustawcie na szklance lub misce odwróconej do góry dnem.Polewą z tego przepisu spokojnie pokryjecie w całości dwupiętrowy tort o średnicy 20 cm.