ßßß
składniki (ok. 300 g):150 g białej czekolady100 ml kremówki 36%2 łyżki zimnej wody3 łyżeczki żelatyny35 g glukozyczerwony barwnikŻelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę, glukozę i barwnik. Wymieszać do dokładnego zabarwienia. Miksturę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli masa ostygnie podgrzać ponownie do gorącej (nie gotować). Następnie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż składniki się połączą. Gotową glazurą polewać ciasto tak, aby płyn dokładnie pokrył powierzchnię wypieku. Nie próbujcie rozsmarowywać polewy szpatułkami ani nożami, wtedy osiągniecie efekt odwrotny, masa zacznie się kleić i całość wyjdzie nieestetycznie. Przed polaniem ciasto lub deser ustawcie na szklance lub misce odwróconej do góry dnem.Polewą z tego przepisu spokojnie pokryjecie w całości dwupiętrowy tort o średnicy 20 cm.