Wykonanie
kasza manna na
mleku z
otrębami owsianymi, domowymi powidłami śliwkowymi i
dżemem brzoskwiniowymsemolina with milk, oat
brans, homemade plum & peach jam

Wiosna nadeszła, nadszedł wiec tym samym czas na pospolite dietetyczne ruszenie . Oficjalnie zaczął się okres, kiedy to moje znajome, a właściwie to większość dziewczyn szkole zaczyna chodzić po korytarzach z paczkami
wafli ryżowych, batonikami
musli,
jogurtami i
sałatkami, jęcząc, że czas się odchudzić.Jeszcze trzy lata temu robiłam to samo, jednak od dawna już tylko przyglądam się temu wszystkiemu z lekkim uśmiechem, na dobrą sprawę starając się co najwyżej naprostować błędne przekonania i zgubne opinie w stylu "
pieczywo chrupkie jest najzdrowsze na świecie!" albo "nie jedząc nic, schudnę najszybciej" . Na początku sama wierzyłam w ich prawdziwość, jednak szereg doświadczeń dał mi do zrozumienia, że kluczem do schudnięcia, a następnie utrzymania zdrowego stylu życia, jest świadomość składu tego, co się je, a także swego rodzaju rozwaga i wyrozumiałość dla organizmu. Wiele osób naprawdę
wierzy, że nie jedząc nic, organizm nigdy, przenigdy nie odpłaci się za to całkowitym rozregulowaniem metabolizmu, a w najlepszym wypadku - rzuceniem diety w cholerę.Wiosna to świetny czas na zmiany, chciałabym tylko, aby więcej osób wiedziało, jak owe zmiany powinny wyglądać. Czasem chciałabym, żeby w gazetach, zamiast kolejnych diet oczyszczających, pojawiły się artykuły mówiące o prawdziwie zdrowym odchudzaniu. Nie sztuką jest jeść
grejpfruty przez tydzień - sztuką jest nauczyć się, jak zdrowo jeść przez całe swoje życie.Tymczasem...Dziś zanosi się na dobry dzień. :)*ask.fm