ßßß
Składniki:4 uda kurczaka , tak zwane L4 czubate łyżki majonezu4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiejszczypta papryki mielonej ostrej ( wg.uznania -tyle żeby nas nie spopieliło 😉 )sól do smaku
Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinę – dwie . Po tym czasie , posypujemy uda papryka mieloną , słodką i ostrą ( łyżeczka słodkiej na udo ) , a następnie nacieramy obficie i grubo majonezem ( łyżka , czubata-konkretna na jeden kawałek mięsa ) . Układamy na blaszce do pieczenia ( nie trzeba smarować żadnym tłuszczem , majonez się wytopi i to wystarczy 😉 ) i pieczemy w temperaturze 160 C , około 40 -50 minut , w zależności od wielkości ud. W momencie kiedy będą już pięknie zrumienione , czerwone od papryki , która ” wyjdzie ” w trakcie pieczenia , można już wyjmować i serwować 😉 Smacznego 😉