ßßß Cookit - przepis na Frittata

Frittata

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Frittata
26 . 02.2008 , aktualizacja: 04 . 09.2015 13:44
A A A
Frittata (Fot. Shutterstock)
Frittata to rodzaj włoskiego omletu, zbliżonego do hiszpańskiej tortilli, zawierającego rozmaite dodatki np. mięso, ser, warzywa. We włoskim omlecie dodatki miesza się bezpośrednio z rozbitymi jajkami (w odróżnieniu od francuskiego, gdzie zawija się je w gotowy omlet). Frittatę wstępnie przygotowuje się na patelni, a na koniec zapieka przez chwilę w piekarniku. Dzieli się ją na trójkąty i podaje na ciepło albo na zimno.
Frittata szpinakowa
Frittata ze szparagami
Frittata z ziołami
Omlet frittata
Zobacz więcej na temat:
słownik kulinarny
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4966392,Frittata.html