Wykonanie
Uwielbiam
szparagi i kiedy pierwsze
zielone szparagi pojawiają się na targu, nie jestem w stanie się oprzeć. Dziś propozycja
śniadaniowa. Bo warto zacząć dzień w tak pyszny sposób.
![](/Data/Images/pod-zielonym-niebem.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jajka-zapiekane-z-zielonymi-szparagami/l/-280624678.jpg)
2
jajka4
szparagi4 łyżeczki
śmietanki kremówki2 łyżki
masła ziołowego-
szparagi dokładnie płuczemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2 cm kawałki. Jeżeli mamy grubsze
szparagi pokrójmy je jeszcze w poprzek.- Dno kokilek smarujemy dokładnie
masłem ziołowym. Do każdej kokilki nakładamy sporo
szparagów, a następnie wybijamy
jajko oraz dolewamy po 2 łyżeczki
śmietanki. Solimy do smaku.- Piekarnik nagrzewamy do temp 220 C. Kokilki wkładamy do foremki ceramicznej i dolewamy
wody do połowy wysokości kokilek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Nie należy tego robić na termoobiegu, gdyż wierzch
jajek się zetnie, a wnętrze pozostanie surowe.- Po wyjęciu z piekarnika każdą kokilkę można uzupełnić o 1/4 łyżeczki
masła ziołowego.Smacznego:)
![](/Data/Images/pod-zielonym-niebem.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jajka-zapiekane-z-zielonymi-szparagami/l/-1522647546.jpg)