ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczna Strucla z Jabłkami

Błyskawiczna Strucla z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Prościej i szybciej już się chyba nie da:-). Opakowanie ciasta francuskiego zwykle jest w lodówce. Jabłka do szarlotki co roku, późnym latem, zamykam w słoikach. Dzięki temu, wszystko co potrzebne do strucli, mam zawsze pod ręką. Przygotowanie zajmuje kilka minut, pieczenie trwa krótko, więc jak się dobrze uwinąć, to po nieco ponad półgodzinie możemy już raczyć się ciachem. Błyskawiczny, pyszny pomysł na słodkie co nieco.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego - użyłam wersji light (o 30% tłuszczu mniej)
0,5 l słoik musu jabłkowego
1 rozkłócone jajo
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mus jabłkowy:
składniki i sposób wykonania znajdziecie TUTAJ
Strucla:
1. Arkusz ciasta rozkładamy i dzielimy na 3 części. Środkową pozostawiamy nietkniętą, a w 2 pozostałych wycinamy po skosie ( w jodełkę) paseczki.
2. Na środkową część wykładamy mus jabłkowy.
3. Pleciemy warkocz - nakładając naprzemiennie paseczki na warstwę jabłek.
4. Surową struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy 20-25 minut.
5. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/12/byskawiczna-pyszna-strucla-z-jabkami.html