Wykonanie
Zaczynam robić różne
przetwory na zimę, a jednym z moich ulubionych jest
fasolka szparagowa. Idealna do surówek i zup zimową
porą.Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, jedynie musi być długo gotowana. W smaku lekko kwaskowa, pyszna, chrupiąca i taką lubię najbardziej.

SKŁADNIKI :3 kg
fasolki szparagowej zielonej1 łyżka
soli na każdy słoik1 łyżka
octu na każdy słoik
wodasłoiki litrowe z nakrętkamiPRZYGOTOWANIE :
Fasolkę obieramy z końcówek, myjemy i tniemy na połówki. Układamy ciasno w umytych słoikach tak, aby
fasolki nie wystawały nad szyjkę słoika.Kiedy wszystkie
fasolki są już w słoikach, wsypujemy do każdego po łyżce
soli i wlewamy po łyżce
octu. Każdy słoik zalewamy letnią
wodą tak aby
fasolki były zakryte.Dokładnie zakręcamy każdy słoik. Gotujemy je w dużym garnku, zalane do nakrętki
wodą. Czas gotowania to około 2 godziny, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Kiedy
woda znacznie się zredukuje należy ją uzupełnić, wlewamy wtedy do garnka gorącą
wodę a nie zimną, unikniemy wtedy pękania słoików.
