Wykonanie
Pamiętam jak byłam mała i babcia robiła mi pyszne
ciasteczka ze skwarek. Odtworzyłam przepis. Wyszły bardzo dobre, ale babcine były o niebo lepsze.
Składniki:1/2 kg
mąki pszennej30 dag skwarek ze
słoniny2
jajka15 dag
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Skwarki dwukrotnie zmielcie w maszynce z drobnym sitkiem. Do
mąki wymieszanej z proszkiem dodajcie
jajka, skwarki i
cukier. Wyróbcie wszystko na gładkie, ale dość twarde ciasto. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy podsypanej
mąką. Wykrawajcie
ciasteczka i przekładajcie na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż
ciastka się zrumienią (20-25 minut). Moja babcia miała specjalną przystawkę do maszynki, dzięki której wychodziły jej prostokątne równiutkie
ciasteczka. Nie mam też pewności, czy dodawała
proszek do pieczenia.