Wykonanie
Pierwszy raz piekłam kokosanki i jestem bardzo zadowolona z efektu. Szybkie w przygotowaniu, więc idealne kiedy
będę miała niespodziewanych gości. Inspiracja i przepis pochodzi od Doroty z bloga : www.polperfekcyjna.pl . Polecam! Przepis dedykuję mojej mamie :)



Składniki: ( około 25 sztuk)70 g
masła200 g
wiórków kokosowych1/3 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
białkaszczypta
soli2 łyżki
cukruSposób przygotowania:W garnku rozpuść
masło, zdejmij z ognia dodaj
wiórki kokosowe,
cukier oraz
mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Przestudź. W misce ubij
białka na sztywno, ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki
cukru. Połącz całość. Nabieraj masę małą łyżeczką i w dłoniach formuj okrągłe
ciasteczka i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ( moje są płaskie, bo takie chciałam). Pomiędzy
ciasteczkami powinny być małe odstępy, żeby się nie zlepiły. Piecz w 180° C ok 10 minut, aż się zarumienią. Zależy od mocy piekarnika. Smacznego!