ßßß
Składniki:5 kg śliwek węgierek0,70 - 1 kg cukruOpis wykonania:Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i mielimy w maszynce, przekładamy do rondla z grubszym dnem zasypujemy najpierw 70 dag cukru kryształu mieszamy i wkładamy do nagrzanego do 150 C piekarnika. Pieczemy 3 godziny mieszając od czasu do czasu, garnek wstawiamy na środkowa półkę piekarnika na dolną wsuwamy blachę dołączaną do piekarników. Uchroni to dodatkowo przed chwyceniem się do dna śliwek. Śliwki podpiekamy przez kolejne 3 - 4 dni w 150 C dwa razy dziennie około 1 h. Drugiego dnia sprawdzamy smak i w razie potrzeby dosypujemy cukier. Powidła można dodatkowo zagęścić pektyną lub specjalnym środkiem ja używam Konfitura Biovegan w którego skład wchodzi skrobia ziemniaczana, mąka maranta, pektyna oraz agar-agar, bardzo fajna do zagęszczania konfitur polecam :). Od długości pieczenia zależy gęstość powideł im dłużej tym gęściejsze ;) więc możecie nawet je piec 6 dni, ja sobie skracam ten czas :). Oczywiście możecie również w tradycyjny sposób bez mielenia wstawić owoce w garnku przykrytym i zapiekać pierwszego dnia. W kolejnych dniach nie nakładamy już pokrywki na garnek.





