Wykonanie

Kolejna kremowa, prosta, tania i przyjemna przekąska.Tym razem coś dla fanów
cebuli (czyli również dla mnie. ;) ).8 dużych
cebul1 litr
wywaru warzywnego50g
żółtego seraszczypta
kurkumysól morskaświeżo mielony
pieprz czarnygrzankiklarowane
masło do smażeniaZagotowujemy
wywar warzywny.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy
masło.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka.Szklimy je na
maśle, po czym przekładamy do garnka
wywarem.Mieszamy, a następnie gotujemy około 5 minut.Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę.Przyprawiamy
kurkumą,
pieprzem oraz delikatnie
solą, jeśli potrzeba.
Żółty ser ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy.Dobrze mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.Podajemy posypaną tartym
serem i grzankami.