Wykonanie
Cukier waniliowyBy MagicPot, 30 grudnia 2015
Cukier waniliowy to nie to samo co
cukier wanilinowy, który jest ogólnie dostępny w sklepach i żadko kiedy dokładnie czytamy napis na opakowaniu a tym bardziej często się zdarza, że wielu ludzi myśli iż
cukier wanilinowy i
waniliowy to samo. A jednak nie!
Cukier waniliowy jest produkowany z prawdziwej
wanili, a że ta należy do
drogich przypaw to producenci nauczyli ludzi stosować
podróbkę czyli
cukier wanilinowy.Co to jest wanilina? Jak podaje Wikipedia: „ Przemysłowo wanilina otrzymywana jest syntetycznie z gwajakolu oraz wyodrębniana z ługów powstających podczas produkcji papieru ” – czy to brzmi smacznie?Ponadto: „ Podstawowym zastosowaniem waniliny jest wykorzystanie jej jako środka zapachowego w przemyśle spożywczym. Ponadto jest stosowana jako składnik perfum i kosmetyków oraz półprodukt w przemyśle farmaceutycznym. ”Czy napewno powinniśmy do ciast dodawać coś co powstaje podczas produkcji papieru…?Proponuję samemu przygotować prawdziwy
cukier waniliowy – będzie smaczniejszy i naturalny.Składniki na:
Cukier waniliowyjedna laska
wanilidwa
kubki cukruPrzygotowanie:
Cukier waniliowyCukier przesypujemy do słoika ze szczelnym zamknięciem.Laskę
wanili rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy czarne nasionka bezpośdednio do słoika z
cukrem.Dokładnie mieszamy.Pozostałość w postaci lasek można pociąć na mniejsze kawałki i wcisnąć do słoika z
cukrem.Następnie zamykamy słoik i odstawiamy na około dwa tygodnie. Po tym czasie mamy gotowy najprawdziwszy
cukier waniliowy, który można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków.Tak przygotowany
cukier powinno się przechowywać w szczelnym słoiku nie dłużej aniżeli sześć miesięcy.Smacznego!Polecam inne porady: