Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu kolejna odsłona tego co lubię najbardziej, czyli przepisy z cyklu domowe
wędliny. Tym razem będzie to
ziołowy schab z pończochy, lekko pikantny, ponieważ dodałam do niego ostrą wędzoną
paprykę. Jeśli nie posiadacie wędzonej, możecie dodać też zwykłą.


Czas przygotowania: 10 dniSkładniki:1000 g
schabu wieprzowego1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
soli1/2 łyżka peklosli2 łyżeczki
czerwonej papryki1 łyżeczka czerwonej wędzonej ostrej1 łyżka
tymianku

Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie
cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3
razy odlewamy z
mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób
mięso płuczemy z
cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą wymieszaną z peklosolą.
Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3
razy odlewamy z
mięsa płyn, który się pojawił.Gdy minie 36 godzin
mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie
przyprawy i nacieramy nimi
mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny.Po tym czasie
mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby
przyprawy się nie obsypały, wkładamy do siatki a
potem do pończochy. Wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.Po tym czasie
schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.