Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od Dystrybucji
Troy książkę słynnej Ślązaczki "Księgowa w kuchni" do recenzji. Miałam obawy przed jej otwarciem, a tu miła niespodzianka. Zapraszam do kolejnej recenzji, a więcej znajdziecie w dziale " Pożeraczka książek ".A na dniach KONKURS, w którym do wygrania będzie "Księgowa w kuchni" :).Bon-Żur. Zdrowe i Smaczne przepisy finalistki masterchefa.
Maria OżgaWydawnictwo: DragonStron: 250

Autorką książki jest charakterystyczna Ślązaczka z MasterChefa, która prowadzi także swój blog kulinarny Księgowa w kuchni . Okładka rzuca się w oko, dzięki pięknej fotografii samej autorki, szefowej kuchni, a zarazem księgowej.

W książce znajduje się ponad 100 przepisów, całkiem prostych i wartych wypróbowania w każdym domu. Autorka prezentuje smaczne, kolorowe i w większości zdrowe potrawy - zmienia nam punkt widzenia gospodyni domowej, pokazuje nowoczesne dania, które łatwo jest przyrządzić kobiecie pracującej, ale też dbającej o swoją rodzinę, która chce przyrządzić pyszności - nie znajdziecie tutaj tłustych i ciężkich potraw.W książce pojawia się 5 rozdziałów, które zostały pogrupowane w nietypowy sposób - są podzielone na sfery życia i prezentują się tak:1. dania szybkie, piękne i efektowne, zdrowie na talerzu, uczta sałatkowa2. rodzinny obiad-zupy, dania
mięsne, dania z ryb czyli kuchnia na "bestydzień"3. na zielonej trawce-przepisy na piknikowe dania, przepisy z grilla4. dania na specjalne okazje: Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny i inne "fajery"5. zasobna piwniczka księgowej-
przetwory,
wina,
nalewki itp.

Każdy dział na początku zawiera krótki wstęp, w którym przeczytamy, jakie przepisy znajdziemy na kolejnych stronach. Tuż obok jest również spis wszystkich przepisów z rozdziału z podaniem stron, na których się znajdują.

Po pobieżnym przejrzeniu książki od razu można zauważyć piękne fotografie, bardzo eleganckie, kolorowe oraz takie, że chce się jeść - a przecież o to ma chodzić, naprawdę świetna robota!




Publikacja zawiera przepisy nowoczesne, ale także tradycyjne jak np. modra
kapusta, kluski śląskie czy domowe
przetwory. Są
mięsa,
ryby, przekąski i sałatki, desery, ciasta,
napoje i wszystko czego dusza zapragnie.



Dużym plusem tej książki są jasno napisane przepisy - widoczne składniki i opis przygotowania ułatwia pracę w kuchni z literaturą, a dzięki poradom "Warto wiedzieć!" wszystko wydaje się łatwiejsze i bardziej zrozumiałe.

Jak dobrze wiecie, podczas recenzowania książki zawsze sprawdzam przepisy - strzał padł na
krewetki z grilla (przepis podam Wam niedługo) i byliśmy zachwyceni - takie proste, a takie dobre :).


Czego mi brakuje w tej książce to porządnego spisu treści np. alfabetycznego.Książkę bardzo polecam wszystkim, którzy kochają polskie przepisy, nowoczesną, lekką kuchnię oraz gospodyniom domowym, które chcą odmienić swoje obiadki dla najbliższych.