Wykonanie
            Pin It

Lato w pełni, więc 
pora zabrać się za 
przetwory !Nie suszyłam do tej 
pory nigdy 
wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami 
cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na suszone 
wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do 
owoców i warzyw ! Proste i pyszne zarazem. Na pewno je wykorzystam do domowej granoli. Na razie zrobiłam na próbę z jednego kilograma 
wiśni. na fotce to właśnie kilogram ususzonych wisienek :-)Składniki:1 kg 
wiśniWykonanie:
Wiśnie drylujemy, osuszamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.Układamy na poszczególnych sitkach suszarki, tak aby 
owoce się nie stykały ze sobą.Ja suszyłam 3 
razy po 2 godziny, w odstępach około 12-godzinnych, ale tak na prawdę to czas suszenia zależy od soczystości 
owoców.Pamiętajmy o tym, aby kontrolować 
wiśnie w trakcie suszenia, bo nie suszą się równomiernie. Dobrze też jest przekładać sitka, tzn. te z góry dawać na dół suszarki i odwrotnie.Jeśli część 
wiśni będzie już ususzona zdejmujemy je z suszarki, a resztę suszymy dalej.
