Wykonanie
Pin It
Lato w pełni, więc
pora zabrać się za
przetwory !Nie suszyłam do tej
pory nigdy
wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami
cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na suszone
wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do
owoców i warzyw ! Proste i pyszne zarazem. Na pewno je wykorzystam do domowej granoli. Na razie zrobiłam na próbę z jednego kilograma
wiśni. na fotce to właśnie kilogram ususzonych wisienek :-)Składniki:1 kg
wiśniWykonanie:
Wiśnie drylujemy, osuszamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.Układamy na poszczególnych sitkach suszarki, tak aby
owoce się nie stykały ze sobą.Ja suszyłam 3
razy po 2 godziny, w odstępach około 12-godzinnych, ale tak na prawdę to czas suszenia zależy od soczystości
owoców.Pamiętajmy o tym, aby kontrolować
wiśnie w trakcie suszenia, bo nie suszą się równomiernie. Dobrze też jest przekładać sitka, tzn. te z góry dawać na dół suszarki i odwrotnie.Jeśli część
wiśni będzie już ususzona zdejmujemy je z suszarki, a resztę suszymy dalej.