ßßß
Składniki (na 2 litry):8 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)750 ml spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%)1 l wody2 szklanki (400 g) cukruPrzygotowanie:1. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Za pomocą skrobaka do cytrusów zetrzeć z nich skórkę, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części znajdującej się tuż pod żółtą skórką.
2. Do 2-litrowego słoja wlać spirytus, wrzucić startą skórkę, zamknąć, potrząsnąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
3. Po dwóch tygodniach przygotować syrop z wody i cukru: do garnka wlać wodę, dodać cukier, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.4. W międzyczasie odcedzić skórkę cytrynową ze spirytusu i wyrzucić.5. Wymieszać spirytus z ostudzonym syropem z wody i cukru, przelać przez gazę do wyparzonych butelek, zakręcić i ponownie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. miesiąc.Po otwarciu likier przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts"