Wykonanie
Popularny, włoski
likier o intensywnym,
cytrynowym zapachu i orzeźwiającym smaku. Bardzo prosty do przygotowania, jednak wymaga cierpliwości, bo jest gotowy do spożycia po ok. 1,5 miesiąca. Warto poczekać, polecam :)
Składniki (na 2 litry):8
cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)750 ml
spirytusu (użyłam
nalewkowego o zawartości
alkoholu 60%)1 l
wody2 szklanki (400 g)
cukruPrzygotowanie:1.
Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Za pomocą skrobaka do
cytrusów zetrzeć z nich skórkę, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części znajdującej się tuż pod żółtą skórką.
2. Do 2-litrowego słoja wlać
spirytus, wrzucić startą skórkę, zamknąć, potrząsnąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
3. Po dwóch tygodniach przygotować
syrop z
wody i
cukru: do garnka wlać
wodę, dodać
cukier, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.4. W międzyczasie odcedzić
skórkę cytrynową ze
spirytusu i wyrzucić.5. Wymieszać
spirytus z ostudzonym
syropem z
wody i
cukru, przelać przez gazę do wyparzonych butelek, zakręcić i ponownie odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. miesiąc.Po otwarciu
likier przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts"