Wykonanie

Składniki:–
kurczak– 0,5kg
mięsa mielonego ( lub
wątróbki drobiowej )– ząbek
czosnku–
majeranek–
sól,
pieprz–
przyprawa do kurczaka ( opcjonalnie )Przygotowanie:*
Kurczaka wytrybować ( oddzielić
mięso od kości ), przyprawić w środku.*
Mięso mielone przyprawić
czosnkiem,
majerankiem,
solą i
pieprzem.* Farsz z
mięsa mielonego włożyć do środka
kurczaka.* Nadzianego spiąć wykałaczkami lub zaszyć nicią.* Przyprawić go z wierzchu
solą,
pieprzem i ewentualnie
przyprawą.*
Mięso pieczemy w rękawie, bądź w naczyniu żaroodpornym przez 1-1,5 godz., w 180 stopniach.By skórka z wierzchu była przypieczona i chrupiąca, przed końcem zwiększamy temperaturę do 220 st., a jeśli pieczemy w rękawie – rozcinamy go.dania z
kurczaka

♥ Jak oddzielić
mięso od kości, krok po kroku, możecie zobaczyć na tej stroniehttp://mojedania.pl/jak-wyluzowac-kaczke-lub-kurczaka-do-pieczenia/ .Myślę, że opisane jest to w miarę zrozumiale i może Wam się przydać :)Kategorie: