ßßß Cookit - przepis na Gruszki z mascarpone i cynamonem we francuskim cieście

Gruszki z mascarpone i cynamonem we francuskim cieście

nazwa

Wykonanie

Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z gruszkami . Ich zielono-złotawa skórka, chrupiący miąższ i niebiański smak sprawiają, że nie można przejść obok nich obojętnie. To również wspaniały materiał na smaczny deser. Z okazji nadchodzącego weekendu zapraszam na krótką chwilę zapomnienia przy filiżance kawy i cynamonowych gruszkach z mascarpone ułożonych na spodzie z ciasta francuskiego.
Gruszki z mascarpone i cynamonem we francuskim cieście – przepis (porcja na 6 foremek 7-8 cm):
2-3 gruszki
ciasto francuskie
100 g mascarpone
70 g śmietany 18%
6-7 liści stewii
cynamon
Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi i wkładamy do foremek wysmarowanych masłem. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. W miseczce mieszamy mascarpone ze śmietaną i świeżymi drobno posiekanymi liśćmi stewii. Masę nakładamy do foremek, a następnie na wierzchu układamy plastry gruszki. Całość posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/gruszki-z-mascarpone-i-cynamonem-we-francuskim-ciescie