ßßß


Składniki:130 -140 ml wody z puszki po ciecierzycy (400g)220 g cukruDodatkowo:1 łyżka soku z cytryny½ łyżeczki ekstraktu z waniliiWykonanie:Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 130 st. C.Puszkę z ciecierzycą przed otwarciem potrząsamy. Do wysokiego naczynia wlewamy zalewę, w której była zakonserwowana ciecierzyca. Ubijamy tak samo jak w przypadku białek, do czasu uzyskania gęstej białej piany. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając pianę do czasu aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Miksujemy. Masą przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy beziki są już gotowe, tj. czy nie są w środku surowe, jeśli tak to pozostawiamy je jeszcze w piekarniku na ok. 15-20 minut. Beziki studzimy w uchylonym piekarniku lub na kratce.Smacznego!