Wykonanie
Bezy bez użycia
białek z jaj, czyli
bezy na bazie
wody po
ciecierzycy. Wydaje się niemożliwe, a jednak …
Bezy po upieczeniu praktycznie nie różnią się w smaku od tych z
białek. Polecam wypróbować.
Składniki:130 -140 ml
wody z puszki po
ciecierzycy (400g)220 g
cukruDodatkowo:1 łyżka
soku z cytryny½ łyżeczki ekstraktu z
waniliiWykonanie:Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 130 st. C.Puszkę z
ciecierzycą przed otwarciem potrząsamy. Do wysokiego naczynia wlewamy zalewę, w której była zakonserwowana
ciecierzyca. Ubijamy tak samo jak w przypadku
białek, do czasu uzyskania gęstej białej piany. Następnie dodajemy łyżka po łyżce
cukier cały czas ubijając pianę do czasu aż
cukier się rozpuści a piana będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy
sok z cytryny i ekstrakt z
wanilii. Miksujemy. Masą przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe
beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy
beziki są już gotowe, tj. czy nie są w środku surowe, jeśli tak to pozostawiamy je jeszcze w piekarniku na ok. 15-20 minut.
Beziki studzimy w uchylonym piekarniku lub na kratce.Smacznego!