ßßß Cookit - przepis na Lody bazyliowe

Lody bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio znowu mam lekkiego bzika na punkcie lodów. Lato nieubłagalnie ucieka, a ja chce jeszcze trochę z niego pokorzystać. Tym razem chciałam przetestować coś zupełnie... hmmm... dziwnego, nietypowego bo właśnie takie są właśnie lody bazyliowe. Oryginalnie.
Składniki:
2 szklanki pełnego mleka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki posiekanej bazylii
szczypta soli
4 duże żółtka (L)
1/2 schłodzonej szklanki kremówki
Przygotowanie:
Wymieszać w garnku mleko, bazylię, sól i 1/4 szklanki cukru. Ogrzewać na małym ogniu do zagotowania. Zestawić z ognia na 30 minut.
Mleko po ostudzeniu wraz z bazylią zmiksować do momentu aż bazylia będzie drobniutko posiekana. Miksturę można odstawić na chwilę aż piana opadnie.
Żółtka zmiksować mikserem na gładką i puszystą masę. Dosypać resztę cukru i miksować aż masa stanie się biała. Do żółtek powoli dolewać letnie mleko i intensywnie mieszać. Całość postawić na ogniu i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia (masa powinna zacząć obklejać drewnianą szpatułkę). W momencie zgęstnienia szybko przelać do miski z zimną kremówką i wymieszać (masa się nie może zważyć).
Ostudzić do temperatury lodówki i przelać do maszyny do lodów. Postępować wg instrukcji.
Przełożyć lody do pudełka i zamrozić.
Czy lody bazyliowe są pyszne? Hmmm... ciężko powiedzieć. Z pewnością są nietypowe. Lody z tego przepisu mają doskonałą konsystencję, są kremowe, lekkie i nie marzną w zamrażarce na kamień. Jednak jeśli mam wyrazić swoją opinię to połączenie bazylii i cukru mi nie do końca odpowiada. Lody są dobre, ale nic poza tym. Kwestia gustu, prawda? :)
Przepis na lody bazyliowe pochodzi z tej strony: http://17andbaking.com/2009/08/02/my-favorite-ice-cream/
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_68_lody-bazyliowe.html