Wykonanie
Buraczki na zimę przydadzą się na pewno...ja w
sumie zawsze robię takie
buraczki na oko..tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj ..Robiłam tak jak autorka przepisu, najpierw dodałam połowę
cukru i
octu, a
potem próbowałam...i w
sumie też wyszło na oko ...a dokładniej do smaku..
5 kg
buraków - już startych1 szkl.
cukru1 szkl.
octu2 łyżki
soliBuraki ugotować na średnim ogniu około godziny.Wyłożyć do dużej miski, zalać zimną
wodą i w tej wodzie obrać .Zetrzeć na tarce.Dodać najpierw połowę składników -
cukru,
octu i
soli, dokładnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać resztę.Dokładnie wymieszać ,napełnić słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, docisnąć
buraczki w słoiku .Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania.