ßßß Cookit - przepis na Buraki na zimę

Buraki na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Buraczki na zimę przydadzą się na pewno...ja w sumie zawsze robię takie buraczki na oko..tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj ..Robiłam tak jak autorka przepisu, najpierw dodałam połowę cukru i octu, a potem próbowałam...i w sumie też wyszło na oko ...a dokładniej do smaku..
5 kg buraków - już startych
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
2 łyżki soli
Buraki ugotować na średnim ogniu około godziny.Wyłożyć do dużej miski, zalać zimną wodą i w tej wodzie obrać .Zetrzeć na tarce.Dodać najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokładnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać resztę.Dokładnie wymieszać ,napełnić słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, docisnąć buraczki w słoiku .Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/08/buraki-na-zime.html