ßßß Cookit - przepis na Malinowe bezy

Malinowe bezy

nazwa

Wykonanie

Malinowe bezy – z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i ciągnące ;) Idealnie nadają się do przełożenia kremem. Albo lodami :D
Składniki:
2 białka (z dużych jajek)
1 dl cukru
ok 0,5 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
ok 1-2 łyżek sosu malinowego
białka ubij z cukrem, sokiem z cytryny i solą na puszystą pianę (by po wyjęciu mieszadeł pozostały „miękkie szczyty” ;) nie może być za sztywna, ale musi trzymać formę)
pianę skrop 1 łyżką sosu malinowego i delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszaj
nałóż powstałą masę w 8 równych porcjach na blachę wyłożoną pergaminem
spłaszcz porcje masy i przy pomocy noża i pozostałego sosu malinowego, namaluj na nich fantazyjne wzorki
piecz w 150 C przez ok 50 minut – wierzch będzie chrupiący, wnętrze natomiast stanie się lekko ciągnące
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/11/24/malinowe-bezy