Wykonanie
Malinowe bezy – z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i ciągnące ;) Idealnie nadają się do przełożenia kremem. Albo
lodami :DSkładniki:2
białka (z dużych
jajek)1 dl
cukruok 0,5 łyżeczki
soku z cytrynyszczypta
soliok 1-2 łyżek
sosu malinowegobiałka ubij z
cukrem,
sokiem z cytryny i
solą na puszystą pianę (by po wyjęciu mieszadeł pozostały „miękkie szczyty” ;) nie może być za sztywna, ale musi trzymać formę)pianę
skrop 1 łyżką
sosu malinowego i delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszajnałóż powstałą masę w 8 równych porcjach na blachę wyłożoną pergaminemspłaszcz porcje masy i przy pomocy noża i pozostałego
sosu malinowego, namaluj na nich fantazyjne wzorkipiecz w 150 C przez ok 50 minut – wierzch będzie chrupiący, wnętrze natomiast stanie się lekko ciągnąceSmacznego! :)