Wykonanie
Ostatnio mój Pan i Władca kupił bardzo tanio kilogram
daktyli. Dla mnie to kosmiczna ilość, bo 200-gramową paczkę zjadamy przez kilka dni (zamiast
cukierków). Jak to jednak mówią mądre pszczoły – człowiek w promocji weźmie za pół ceny to, czego normalnie za darmo by nie wziął ;PSkoro już miałam taką mega pakę, postanowiłam poeksperymentować i zrobić coś nowego. Postawiłam na
trufelki. Najpierw zmiksowałam
daktyle,
potem dodałam do nich zmielone blenderem
migdały. Jak na mój gust taka mieszanka nadal była słodka jak ulepek. Zaczęłam więc kombinować, czym tę
słodycz przełamać. Wlałam więc nieco
alkoholu i na koniec obtoczyłam w gorzkim
kakao. Połowa kuchennego blatu była obsypana brązowym proszkiem, a ja miałam dłonie jakbym w ziemi kopała, ale wyszły naprawdę smaczne!
Składniki :*250 g
suszonych daktyli bez pestek100 g
migdałów50 ml
wódki**
kakao do obtoczenia
Migdały sparz i obierz ze skórki. Do rozdrabniacza włóż
migdały i
daktyle, następnie zmiksuj je na pastę (możesz osobno zmiksować
migdały, jeśli zależy Ci na większych kawałkach). Dodaj
alkohol i dokładnie wymieszaj/zmiksuj. Z tak powstałej masy uformuj kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtocz w gorzkim
kakao.
*na 15 trufelków po ok 25 g każdy.** Możesz pominąć, nie każdy lubi
słodycze z „prądem”. Ja użyłam domowej
wiśniówki.Related Posts
Daktyle pieczone w
boczkuBiscotti di Prato (cantucci)Kajmakowy mazurek z
migdałamiRogale marcińskie krok po kroku