Wykonanie
            By MagicPot, 23 maja 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Daktyle zapiekane w 
boczku to pomysł i przystawka, którą po raz pierwszy zjadłam prawie 15 lat temu na kolacji świątecznej zorganizowanej przez Dunkę. Na kolacji spotkało się kilku Europejczyków i każdy z Nas przyniósł własnoręcznie przygotowane danie. Na 
stole stanęło wtedy bardzo dużo szybkich i łatwych w przygotowaniu dań typu sałatki i kilka przystawek. Wigilia była „podana” na zimno.Przystawkę tą, można przygotować w domowym grillu, na patelni a nawet na grillu na dworze. Tym razem przygotowałam je na grillu. Bardzo prosty przepis i każdy fan 
boczku powinien wypróbować ten przepis – gorąco polecam.Jeden 
daktyl i jeden plasterek 
boczku to jedna porcja, więc zaopatrzcie się w tyle plastrów 
boczku i 
daktyli ile chcecie przygotować.
Daktyle bez pestekWędzone plastry 
boczkuNaszykujcie tyle plasterków 
boczku ile macie 
daktyli lub na odwrót.W każdy plasterek 
boczku należy zawinąć jeden 
daktyl.Zapiekanie na patelni:Na patelni rozgrzewamy kilka kropelek 
oleju i rozgrzewamy na małym ogniu. Kładziemy zawinięte 
daktyle w plasterki 
boczku – możecie przekuć je wykałaczkami by plasterki się nie rozwinęły – podsmażamy na małym ogniu, tłuszcz z 
boczku niech się powoli wytapia. Co kilka minut należy przerzucać 
daktyle w 
boczku na drugą stronę, tak by równomiernie się podsmażyły z każdej strony.Zapiekanie na grillu:Należy naszykować tackę aluminiową, na której należy ułożyć 
daktyle zawinięte w plasterki 
boczku i ułożyć na ruszcie grilla. Podczas grillowania, należy obracać 
daktyle, tak by równomiernie się podsmażyły. Możecie też położyć bezpośrednio na ruszcie, ale należy uważać, by nie przeleciały 
między żeberkami rusztu i wpadły w węgiel.
Daktyle zapiekane w 
boczku świetnie smakują same, ale także i z różnego rodzaju dipami. Gdy przygotowałam 
daktyle po raz pierwszy podałam do nich ostry dip 
czosnkowy.Smacznego!

Polecam inne przepisy na przystawki na grilla:
