Wykonanie
By MagicPot, 23 maja 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Daktyle zapiekane w
boczku to pomysł i przystawka, którą po raz pierwszy zjadłam prawie 15 lat temu na kolacji świątecznej zorganizowanej przez Dunkę. Na kolacji spotkało się kilku Europejczyków i każdy z Nas przyniósł własnoręcznie przygotowane danie. Na
stole stanęło wtedy bardzo dużo szybkich i łatwych w przygotowaniu dań typu sałatki i kilka przystawek. Wigilia była „podana” na zimno.Przystawkę tą, można przygotować w domowym grillu, na patelni a nawet na grillu na dworze. Tym razem przygotowałam je na grillu. Bardzo prosty przepis i każdy fan
boczku powinien wypróbować ten przepis – gorąco polecam.Jeden
daktyl i jeden plasterek
boczku to jedna porcja, więc zaopatrzcie się w tyle plastrów
boczku i
daktyli ile chcecie przygotować.
Daktyle bez pestekWędzone plastry
boczkuNaszykujcie tyle plasterków
boczku ile macie
daktyli lub na odwrót.W każdy plasterek
boczku należy zawinąć jeden
daktyl.Zapiekanie na patelni:Na patelni rozgrzewamy kilka kropelek
oleju i rozgrzewamy na małym ogniu. Kładziemy zawinięte
daktyle w plasterki
boczku – możecie przekuć je wykałaczkami by plasterki się nie rozwinęły – podsmażamy na małym ogniu, tłuszcz z
boczku niech się powoli wytapia. Co kilka minut należy przerzucać
daktyle w
boczku na drugą stronę, tak by równomiernie się podsmażyły z każdej strony.Zapiekanie na grillu:Należy naszykować tackę aluminiową, na której należy ułożyć
daktyle zawinięte w plasterki
boczku i ułożyć na ruszcie grilla. Podczas grillowania, należy obracać
daktyle, tak by równomiernie się podsmażyły. Możecie też położyć bezpośrednio na ruszcie, ale należy uważać, by nie przeleciały
między żeberkami rusztu i wpadły w węgiel.
Daktyle zapiekane w
boczku świetnie smakują same, ale także i z różnego rodzaju dipami. Gdy przygotowałam
daktyle po raz pierwszy podałam do nich ostry dip
czosnkowy.Smacznego!
Polecam inne przepisy na przystawki na grilla: