Wykonanie
sobota, 14 Grudzień 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Palmiery piernikowePrzepis z kuchni Lidla na szybkie
ciastka z półproduktów. Świetnie sprawdzają się w przypadku niespodziewanych gości.
Orzechy macadamia zastąpiłam łatwiej dostępną
skórką pomarańczową. W ubiegłym roku robiłam podobne, tylko zamiast kremu piernikowego użyłam gotowej masy makowej. Przepis znajdziecie tu: zawijańce z
makiem . Polecam jedną i drugą wersję.Składniki:opakowanie
ciasto francuskiegookoło 150g kremu piernikowegogarść
skórki pomarańczowej (w oryginalnym przepisie
orzechy macadamia)
jajkoPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy kremem piernikowym. Posypujemy
skórką pomarańczową. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego
boku z obu stron w taki sposób, by oba końce zawinięte były do środka a następnie kroimy na plastry grubości 1-1,5cm i układamy na przykrytej papierem do pieczenia blaszce. Każde
ciastko smarujemy z wierzchu rozkłóconym
jajkiem. Pieczemy, aż ładnie się przyrumienią (około 10 minut).