ßßß Cookit - przepis na Palmiery piernikowe

Palmiery piernikowe

nazwa

Wykonanie

sobota, 14 Grudzień 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Palmiery piernikowe
Przepis z kuchni Lidla na szybkie ciastka z półproduktów. Świetnie sprawdzają się w przypadku niespodziewanych gości. Orzechy macadamia zastąpiłam łatwiej dostępną skórką pomarańczową. W ubiegłym roku robiłam podobne, tylko zamiast kremu piernikowego użyłam gotowej masy makowej. Przepis znajdziecie tu: zawijańce z makiem . Polecam jedną i drugą wersję.
Składniki:
opakowanie ciasto francuskiego
około 150g kremu piernikowego
garść skórki pomarańczowej (w oryginalnym przepisie orzechy macadamia)
jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy kremem piernikowym. Posypujemy skórką pomarańczową. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku z obu stron w taki sposób, by oba końce zawinięte były do środka a następnie kroimy na plastry grubości 1-1,5cm i układamy na przykrytej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy, aż ładnie się przyrumienią (około 10 minut).
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepis-dnia/palmiery-piernikowe