Wykonanie
Przez zabawną pomyłkę stałam się posiadaczką wielkiej ilości
gruszek. Zamawiając przez internet, nie zmieniłam kilogramów na sztuki i zamiast 4
gruszek dostałam … 4 kilogramy! I chociaż
gruszki same w sobie są pyszną, słodką przekąską taka ilość trochę mnie przestraszyła. Postanowiłam więc upiec to błyskawiczne ciasto – chociaż nie wygląda wykwintnie, smakuje oszałamiająco!

SkładnikiSzklanka
mąki1/2 szklanki
cukru trzcinowegoŁyżka
oleju rzepakowego4
jajkaŁyżeczka
proszku do pieczenia750g
gruszekPrzygotowanieObierz
gruszki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na dość grube plastry.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Zmiksuj wszystkie składniki (poza
gruszkami).Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ciasta wyłóż kawałki
gruszek, delikatnie je dociskając.Piecz około 40 minut – do suchego patyczka.Smacznego!


Zobacz także: