Wykonanie
Śliwki to nadzwyczaj wdzięczny temat – doskonale sprawdzają się we wszelkich wypiekach.
Drożdżowe, ucierane, kruche – ciasta ze
śliwkami zawsze się udają. To ciasto jest proste, szybkie i pyszne – moje ulubione.


Składniki125g
mąki125g
masła75g
cukru + łyżka
Żółtko500g
śliwekPrzygotowanieWypestkuj
śliwki i pokrój na ćwiartki.Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mąkę, schłodzone
masło pokrojone w kostkę,
cukier i
żółtko wymieszaj w misce – możesz zrobić to mikserem.Wylep
ciastem foremkę do tart wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzchu rozłóż
śliwki, posyp łyżką
cukru.Piecz 45 minut.Gotowe!Zobacz także:Placek ze
śliwkami i kruszonkąKruchy placek z marcepanem i
morelam iEkspresowy placek z
owocami