Wykonanie
Nie udało mi się kupić na dzisiejszy obiad
steków z
polędwicy wołowej. To nie powód jednak, żeby rezygnować z
planów hiszpańskich klimatów. Swojski
schab, trochę
oliwek,
chilli i oczywiście
oliwa i gotowe !

Składniki (dla 2 osób)2 plastry
schabu bez kości
OliwaSól,
pieprzMielona
słodka papryka-najlepiej wędzona
Papryczka chilliGarść czarnych
oliwekPrzygotowanie
Schab lekko rozbij dłonią (najlepiej męską), natrzyj
przyprawami i
oliwą.Wrzuć na gorącą patelnię posmarowaną
oliwą i smaż z każdej strony kilka minut ( pamiętaj, że to nie
wołowina,
wieprzowina nie może być surowa, zawsze well done!).W
między czasie posiekaj
chilli i
oliwki, wrzuć je na patelnię w ostatniej chwili, aby poddusiły się razem ze
schabem.
Schab podawaj wraz z ciepłą salsą z
oliwek i
chilli.Najlepiej smakuje z domowymi frytkami i
sałatą, ale równie dobrze będzie z
bagietką, czy puree ziemniaczanym.Smacznego!