ßßß
Jeśli do wypieku ciasta drożdżowego używacie świeżych drożdży, warto najpierw zrobić zaczyn . Dzięki temu upewnimy się, że drożdże nie są stare albo zepsute, a ciasto na pewno nie zrobi żadnej niespodzianki i pięknie nam urośnie.Co robimy krok po kroku:1. Przewidzianą w przepisie na ciasto drożdżowe ilość mąki przesiewamy do miski.
2. W mące robimy wgłębienie i do tego wgłębienia kruszymy potrzebną ilość drożdży.
3. Jeśli w przepisie przewidziany jest cukier to wsypujemy na drożdże 1 łyżeczkę – będzie dla drożdży dobrą pożywką i pomoże im wyrosnąć.4. Pokruszone drożdże zalewamy letnią wodą lub mlekiem – w zależności od tego, co jest podane w przepisie. Wlewamy niewielką ilość, tylko tyle, żeby przykryło drożdże. Płyn nie może być zbyt gorący, bo drożdże się sparzą i nie urosną, najlepiej żeby był po prostu letni w stronę ciepłego;)
5. Mąkę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy na ok. 15-20 min, aż drożdże lekko urosną i zrobi się piana.6. Jeśli po 20 min. drożdże nie zaczną się pienić, nie ma co kontynuować z nimi pracy – oznacza to, były zepsute lub zwietrzałe i ciasto na pewno nie urośnie.7. Kiedy zaczyn mamy już gotowy, kontynuujemy pracę z ciastem tak, jak podane w przepisie.KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments