Wykonanie
Witajcie Kochani !!!Ponieważ strasznie mi się spodobało robienie przygotowywanie
konfitury cytrynowej, dzisiaj postanowiłam zrobić
konfiturę morelową.Zakupiłam 2 kg twardych
moreli, do tego wzięłam 1 kg
cukru i 1/2 szklanki
wody.Przygotowanie !!!
Morele oczyściłam i przekroiłam na pół.Następnie wydrylowałam.Do dużego gara wlałam
wodę i wsypałam
cukier.Po zagotowaniu
wody dodałam
owoce.Pozostawiłam na wolnym ogniu prze ok. pół godziny, często mieszając.Następnie
morele wyjęłam z garnka i przełożyłam do małych słoików.
Syrop z
moreli gotowałam do zgęstnienia.Zalałam nim słoiki.Przykryłam je lnianą ściereczką i pozostawiłam na 24 godziny.Jutro słoiki szczelnie zamknę.I sama jestem ciekawa co z tego będzie - kolor
konfitury piękny !!!