ßßß Cookit - przepis na Orzechowa kawa frappe

Orzechowa kawa frappe

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 6 grudnia 2015
Uwielbiam kawę! Gdy budzę się rano i mój mężczyzna przynosi mi gorącą i pachnącą kawę do łóżka – każdy dzień musi być udany! Różnymi smakami kawy delektowałam się w kawiarniach – kawa z karmelem, kawa z orzechami, kawa z toffi – starałam się skosztować wszystkie jakie oferowała dana kawiarnia, pijalnia kawy. Dlatego też, dziś podjęłam się wyzwania przygotowania saodzielnie kawy w domu, w pierwszej kolejności przygotowałam coś „łatwego”: Orzechowa kawa frappe.
Swoją wersję kawy frappe urozmaiciłam Amaretto – nie wiem czy prawdziwą kawę frappe tak się przygotowuje, ale ja przygotowałam ją z likierem migdałowym.
Z poniżej podanej ilości składników uzyskałam dwie kawy.
około 10 kawałków orzechów laskowych
dwie łyżeczki kuleczek czekoladowych – ja użyłam kuleczek do przyozdabiania wypieków
dwie gałki lodów waniliowych
dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
około 300ml mleka – może być zimne
jedna łyżeczka aromatu waniliowego
dwie lub trzy łyżki Amaretto
do ozdoby: bita śmietana, czekoladowa posypka
W pierwszej kolejności blenderem rozdrobniłam orzechy laskowe w wysokim pojemniku. Podczas rozdrabniania zakryłam pojemnik ścierką, gdyż kawałki orzeszók mi wyskakiwały z pojemnika.
Gdy orzeszki były drobniutkie dodałam czekoladowe kuleczki, lody waniliowe, kawę rozpuszczalną, mleko, aromat waniliowy i amaretto i ponownie użyłam blendera by wszystko dokładnie wymieszać.
Gdy wszystkie składniki były wymieszane przelałam je do szklanek i pod potrzeby zdjęcia przyozdobiłam bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Podczas przelewania do szklanek zwrótcie uwagę że ciężkie skłądniki typu orzechy i czekolada opadną na dno, tak więc zapewne będziecie musieli przekładać je do szklanek łyżeczką
Smacznego!
Polecam przepisy na inne napoje:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/06/orzechowa-kawa-frappe