Wykonanie
By MagicPot, 6 grudnia 2015Uwielbiam
kawę! Gdy budzę się rano i mój mężczyzna przynosi mi gorącą i pachnącą
kawę do łóżka – każdy dzień musi być udany! Różnymi
smakami kawy delektowałam się w kawiarniach –
kawa z karmelem,
kawa z
orzechami,
kawa z
toffi – starałam się skosztować wszystkie jakie oferowała dana kawiarnia, pijalnia
kawy. Dlatego też, dziś podjęłam się wyzwania przygotowania saodzielnie
kawy w domu, w pierwszej kolejności przygotowałam coś „łatwego”: Orzechowa
kawa frappe.Swoją wersję
kawy frappe urozmaiciłam
Amaretto – nie wiem czy prawdziwą
kawę frappe tak się przygotowuje, ale ja przygotowałam ją z
likierem migdałowym.Z poniżej podanej ilości składników uzyskałam dwie
kawy.około 10 kawałków
orzechów laskowychdwie łyżeczki kuleczek
czekoladowych – ja użyłam kuleczek do przyozdabiania wypiekówdwie gałki
lodów waniliowychdwie łyżeczki
kawy rozpuszczalnejokoło 300ml
mleka – może być zimnejedna łyżeczka
aromatu waniliowegodwie lub trzy łyżki
Amarettodo ozdoby:
bita śmietana, czekoladowa posypkaW pierwszej kolejności blenderem rozdrobniłam
orzechy laskowe w wysokim pojemniku. Podczas rozdrabniania zakryłam pojemnik ścierką, gdyż kawałki orzeszók mi wyskakiwały z pojemnika.Gdy orzeszki były drobniutkie dodałam
czekoladowe kuleczki,
lody waniliowe,
kawę rozpuszczalną,
mleko,
aromat waniliowy i
amaretto i ponownie użyłam blendera by wszystko dokładnie wymieszać.Gdy wszystkie składniki były wymieszane przelałam je do szklanek i pod potrzeby zdjęcia przyozdobiłam
bitą śmietaną i
czekoladową posypką.Podczas przelewania do szklanek zwrótcie uwagę że ciężkie skłądniki typu
orzechy i
czekolada opadną na dno, tak więc zapewne będziecie musieli przekładać je do szklanek łyżeczkąSmacznego!Polecam przepisy na inne
napoje:
