Wykonanie
By MagicPot, 1 grudnia 2015
Jabłka zapiekane z
imbirem i
cynamonem to prosty i szybki przepis na smaczną przekąskę, którą można potraktować także jako deser. Wiele
razy jedliżmy szarlotkę i jak każdy wie do jej przygotowania potrzebne są
jabłka i
cynamon – czemuż to wobec tego nie zapiec ich z dodatkiem
imbiru. Eksperyment był ciekawy a efekt bardzo smaczny.1kg najlepiej kwaśnych
jabłek lub półsłodkich5 łyżek
miodu naturalnego
przyprawy: 1 łyżka
imbiru i 1 łyżka
cynamonuPrzygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne jedynie wydrążenie jednego kilograma
jabłek jest czasochłonne. Po umyciu i wydrążeniu
jabłek kroimy je na albo na ćwiartki albo na plasterki o szerokości około 0,5cm – decyzja należy do Was, ja je przygotowałam pokrojone w ćwiartki.W małym rondelku mieszamy
miód z
przyprawami i grzejemy na małym ogniu. Składniki grzejemy do czasu uzyskanie jednolitej cieknącej glazury.Nastawiamy temperaturę w piekarniku na 170°C.Pokrojone
jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do zapiekania w piekarniuku i smarujemy je wcześniej przygotowaną glazurą.Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy
jabłka i zapiekamy do czasu aż glazura nabierze złoteo – brązowego koloru.Po zapieczeniu
jabłek wyłączamy piekarnik a same
jabłka pozostawiamy w piekarniku, przy czym kilkakrotnie otwieramy na chwilę drzwiczki by para odparowała a
jabłka szybciej wyschły.Smacznego!Polecam inne przepisy na szybkie i proste desery: