Wykonanie
Jak już Wam wcześniej wspomniałam, miałam okazję uczestniczyć w TYGODNIU ZDROWEGO ODŻYWIANIA organizowanego w gmachu XV LO. Przedstawiłam tam swoją osobę i zainteresowania dietetyczne, którymi chciałam zarazić słuchaczy :P

Cały tydzień od 4 do 8 listopada działo się coś w szkole lub poza jej
murami, związanego z tematem zdrowego odżywiania, biotechnologią żywności etc. Uczniowie przygotowywali również plakaty związane z zasadami zdrowego odżywiania, było ich mnóstwo, np.: o piramidzie zdrowego żywienia, o produktach przetworzonych i wysokoprzetworzonych, o dodatkach do żywności, o korzyściach płynących z jedzenia ryb.Widać że tematy dietetyczne są dobrze znane w tej szkole. Przykład tych prac na zdjęciu poniżej.

W piątek, 8 listopada zanim rozpoczęłam pogadankę na temat przekąsek w zdrowej diecie, zostały wręczone nagrody dla tych, którzy uczestniczyli w teście
wiedzy pokrewnym z tematem tego wydarzenia.Temat jaki poruszyłam na spotkaniu brzmiał: "Metoda na głoda, czyli przekąski w zdrowej diecie" i mam nadzieję,że pozostawiłam coś po sobie w głowach słuchaczy :)

Na zdjęciu zdobywca pierwszego miejsca w konkursie
wiedzy o zdrowym żywieniu. Nagrodę wręcza Pani Magdalena Danisiewicz, koordynator projektów edukacyjnych w zakresie zdrowego żywienia na terenie XV LO.

Zanim zaczęliśmy spotkanie, w szkole odbyła się degustacja zdrowych przekąsek, w roli głównej była kolorowa kanapka. Dziewczęta przygotowały i zliczyły aż 350 kanapek! Podobno nie trzeba było długo czekać na spustoszenie tacek z przekąskami. :D Wszyscy chętnie konsumowali, dyskutując przy tym o połączeniu niektórych składników na jednej kromce
chleba. Ożywiona dyskusja wynikała ze świadomości uczniów na temat niekorzystnych połączeń w jednym posiłku, wiódł prym:
pomidor vs.
ogórek zielony.


Myślę,że podczas naszego spotkania wyjaśniłam czym jest przekąska, ile powinniśmy ich jeść w ciągu dnia, obnażyłam troszkę
serię produktów udających pełnowartościowe przekąski i zachęciłam do świadomego odżywiania.Dziękuję wszystkim aktywnym słuchaczom, za udział w spotkaniu :) Pozdrawiam, i do zobaczenia :)