ßßß Cookit - przepis na Żeberka BBQ

Żeberka BBQ

Wykonanie

Przypadkiem stałam się posiadaczem żeberek więc trzeba było z nich coś wymyślić. Z podróży do Grecji przywiozłam kiedyś przyprawę barbecue i akurat w tym daniu znalazła swoje zastosowanie.
10 żeberek
2 łyżki musztardy
6 łyżek ketchupu
pół łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki przyprawy barbecue (opcjonalnie)
Żeberka dzielimy na pojedyńcze kości. Musztardę mieszamy z ketchupem, czosnkiem i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie pieczemy je w worku lub przykryte szczelnie folią aluminiową w temperaturze 180C przez 2,5 godz. Ja podałam je z puree ziemniaczanym (wersja obiadowa) ale wydaje mi się, że najlepiej smakowałyby z zapiekanymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Canelloni
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/17/zeberka-bbq