ßßß Cookit - przepis na Piernikowy przekładaniec (gingerbread trifle)

Piernikowy przekładaniec (gingerbread trifle)

nazwa

Wykonanie

Świąteczny deser last minute :) Mega prosty i szybki w przygotowaniu przekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie.
Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
ok. 300-400 g pierniczków
6-8 łyżek likieru Amaretto
1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka)
ok. 1 szkl. cukru pudru
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
W misie miksera utrzeć ser z cukrem pudrem (cukier dosypywać stopniowo i spróbować czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru) i przyprawą do piernika. Masę podzielić na 2 części.
Pierniki połamać i podzielić na 2 części. Na dnie szklanego naczynia o średnicy 17 cm (lub w kilku pucharkach) ułożyć pierwszą część pierników i skropić je likierem Amaretto. Następnie pokryć je masą serową. Powtórzyć czynność z drugą warstwą. Na wierzchu ułożyć kilka pierniczków.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/12/piernikowy-przekadaniec-gingerbread.html