Wykonanie
Kolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego
chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam
chleb. Jak ktoś był w Rzymie i poczęstował się małymi kawałkami
chleba leżącymi na
stole w restauracji to wie jaki on jest cenny :)Ciężko zlokalizować twórcę straty, nie jest nim bynajmniej Alessandro Stratta - włoski celebryta kulinarny. Najstarsze zapiski prowadzą do początku ubiegłego stulecia czyli czasu kiedy nie było go jeszcze w planach. Podejrzewamy natomiast, kto jest odpowiedzialny za rozpropagowanie tego przepisu. Stało się to za sprawą dwóch autorek amerykańskich książek kucharskich długo później. Czyli historia trochę podobna do pizzy, która również została rozpropagowana za sprawą USA.W związku z powyższym postanowiłem przygotować stratę o smaku pizzy. Trochę w takim polskim stylu, bo z podsmażoną
cebulą i
pieczarkami. Moje pokolenie pamięta :) Dodając
oregano zaby uzyskać charakterystyczny zapach.Składniki:- czerstwe
pieczywo-
mąka-
koncentrat pomidorowy-
pieczarki-
cebula-
oregano
Wykonanie:Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek
chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę
pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :)
Cebulę i
pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy
mąkę i mieszamy tworząc zasmażkę. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko z pokrojonym w kawałki czerstwym
pieczywem. Masę wkładamy do formy, a ja do piekarnika nagrzanego na ok 180 stopni, na jakieś pół godziny. Ja miałem dwa rodzaje, ciemne i jasne, dlatego tak wygląda :)