ßßß Cookit - przepis na Stratta pizza

Stratta pizza

nazwa

Wykonanie

Kolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam chleb. Jak ktoś był w Rzymie i poczęstował się małymi kawałkami chleba leżącymi na stole w restauracji to wie jaki on jest cenny :)
Ciężko zlokalizować twórcę straty, nie jest nim bynajmniej Alessandro Stratta - włoski celebryta kulinarny. Najstarsze zapiski prowadzą do początku ubiegłego stulecia czyli czasu kiedy nie było go jeszcze w planach. Podejrzewamy natomiast, kto jest odpowiedzialny za rozpropagowanie tego przepisu. Stało się to za sprawą dwóch autorek amerykańskich książek kucharskich długo później. Czyli historia trochę podobna do pizzy, która również została rozpropagowana za sprawą USA.
W związku z powyższym postanowiłem przygotować stratę o smaku pizzy. Trochę w takim polskim stylu, bo z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Moje pokolenie pamięta :) Dodając oregano zaby uzyskać charakterystyczny zapach.
Składniki:
- czerstwe pieczywo
- mąka
- koncentrat pomidorowy
- pieczarki
- cebula
- oregano
Wykonanie:
Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :)
Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy mąkę i mieszamy tworząc zasmażkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko z pokrojonym w kawałki czerstwym pieczywem. Masę wkładamy do formy, a ja do piekarnika nagrzanego na ok 180 stopni, na jakieś pół godziny. Ja miałem dwa rodzaje, ciemne i jasne, dlatego tak wygląda :)
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2015/12/stratta-pizza.html