Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem to takie danie, że niektórzy mogą myśleć, że go nie lubią, ale gdy spróbują, okazuje się, że jest pyszne. To pewnie zasługa kucharek z przedszkola, które w latach 80-tych rozgotowywały
szpinak na brązową, nieapetyczną papkę. Prawidłowo przyrządzony
szpinak MUSI być zielony.Jedno jest pewne - kiedy robimy naleśniki ze
szpinakiem, moja teściowa wywąchuje to z drugiego końca osiedla i już stoi u drzwi.Sładniki:Naleśniki (patrz przepis)
Szpinak świeży lub mrożony
CzosnekSer żółty lub
fetaWiem, że niektórzy oburzają się, gdy piszę "
ser żółty" więc niech będzie gouda.
Szpinak - jeżeli jest mrożony - wrzucamy na patelnię, przykrywamy i dusimy aż się rozmrozi. Jeżeli jest świeży - kroimy i obsmażamy na masełku (ale nie oszukujmy się - który facet kupi świeży, skoro można mrożony?).
Potem należy posolić i wcisnąć kilka ząbków
czosnku. Wedle gustu.
Szpinak zawijamy w naleśniki w tzw. "trójkąciki" :) [pliki AutoCAD ze schematem wrzucę później] tzn. na pół i jeszcze raz na pół. Do środka dajemy pokrojoną w plastry goudę i całość obsmażamy.I to tyle. Pożywny i sycący obiad gotowy. Jeżeli uważacie, że jestem niekonsekwentny, bo
szpinak to warzywo - ma bardzo dużo żelaza. A żelazo to metal. A metal lubimy!A oto, jak powinien wyglądać prawidłowo przyrządzony
szpinak: