Wykonanie
Awokado uwielbiam, najlepiej w postaci po prostu
owocu z
sokiem z cytryny i odrobiną
soli.Tym razem naszło mnie na pokuszenie się czegoś oryginalniejszego.Dla tych, którzy obchodzą 14 lutego dzień zakochanych podpowiem, że tego dnia będzie to idealna przystawka do wykwintnej kolacji przy świecach. ;)dwa dwóch osób:1 dojrzałe
awokado2
jajka kurze (rozmiar M lub S)garstka
żółtego serasólząbek
czosnkufolia aluminiowa
Awokado kroimy na połowę i wyciągamy pestkę.Z
owocu, od miejsca, skąd wyjęliśmy pestkę, delikatnie łyżeczką drążymy otwór na
jajko.Powinien być dość głęboki, by nie wyciekło.
Jajka z
awokadodo nie utrzymają się w pionie, by więc nic się z nich nie wylało, należy upiec je w kokilkach lub ułożyć na zgniecionej odpowiednio folii aluminiowej.W wydrążone połówki
avocado, leżące już stabilnie, wbijamy po jednym
jajku i lekko z wierzchu je solimy.Całość posypujemy startym
żółtym serem.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Wstawiamy doń gotową przystawkę i zapiekamy około pół godziny, w zależności od wielkości
awokado.Podajemy posypane świeżym
szczypiorkiem z plasterkami
czosnku.
