Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż
dżem własnej roboty w zimie. Dzięki słoiczkom można zachować smaki lata i rozkoszować się nimi w zimie na naleśnikach, gofrach, kanapkach czy dodawać je do ciast.Dlatego otwieramy na KokoszkoLandzie cykl przepisów z
przetworami, oto pierwszy z nich.W tym roku, sezon na
truskawki, jest wyjątkowo obfity, dlatego to właśnie na tych owocach postanowiłam trochę poeksperymentować.Przepis na stronę moje gotowanie.pl umieściła Ewa Zachowicz.

Składniki1 kg
truskawek¾ szklanki
suszonej żurawiny½ szklanki
płatków migdałowych½ szklanki
cukru żelującego (u mnie 3:1)½ szklanki
cukru białegoTruskawki dokładnie umyć, i odciąć im szypułki i wrzucić do garnka z grubym dnem. Gotować przez 5 minut. Dodać
cukier żelujący i biały. Pamiętać, żeby od czasu do czasu mieszać w garnku i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać
żurawinę i gotować przez kolejne 15 minut. Na koniec wrzucić
płatki z
migdałów i smażyć dalej przez 15-20 minut, aż
dżem uzyska odpowiednią konsystencje.Po tym czasie wypełnić wyparzone słoiczki i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli
dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).





SMACZNEGO!