Wykonanie
Od pewnego czasu w Polsce panuje
moda na
herbatę z bąbelkami. I to wcale nie chodzi o
alkoholowe bąbelki. Ten pyszny
napój stworzono w 1987 roku na Tajwanie. Połączenie ciepłej/zimnej
herbaty,
mleka, lub
jogurtu z ulubionymi dodatkami .Bubble Tea to idealna alternatywa dla
gazowanych napoi. Podstawą jest
herbata czarna lub zielona,
jogurt lub
mleko. Do tego możemy wybrać dowolny dodatek w postaci żelek,
czekolady lub intrygujących kulek. To właśnie od tych kuleczek bierze się nazwa bubble, a powstają one z alg i
soków owocowych. Idealny kształt, który przypomina ogromny
kawior, powstaje dzięki kuchni molekularnej.
Jedno z takich stosik od jakiegoś roku gości w łódzkiej Manufakturze . Muszę się przyznać, ze wstydem, że osobiście odkryłam go całkiem niedawno. I nie żałuję, bo było pyszne.
Herbata zielona na zimno, truskawkowa z dodatkiem
melonowych kuleczek. Zdrowo gasi zarówno pragnienie jak i głód (przynajmniej w moim przypadku :)) Zdecydowanie polecam.