Wykonanie
Domowa
skórka pomarańczowa. Niezbędna do wypieków świątecznych.Aromat roznosi się po całym domu.Coraz bliżej święta.....Składniki:6 dużych
pomarańczy1,5 szklanki
cukru2-3 łyżki
wodyPrzygotowanie:
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki.Obierz ze skórki wytnij białą część, najlepiej
ostrym płaskim nożem np do ryb.Skórę pokrój w kosteczkę, a z miąższu możesz wycisnąć sok.Następnie skórkę gotuj przez 5 minut, odcedź i powtórz czynność.W garnuszku wymieszaj
wodę z
cukrem, dodaj skórkę
pomarańczy i gotuj przez około 45 minut, do czasu aż skórka
zrobi się półprzeźroczysta. Dodaj łyżeczkę
soku z cytryny.Przełóż do słoiczków. Możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić.