ßßß Cookit - przepis na KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

nazwa

Wykonanie

Domowa skórka pomarańczowa. Niezbędna do wypieków świątecznych.
Aromat roznosi się po całym domu.
Coraz bliżej święta.....
Składniki:
6 dużych pomarańczy
1,5 szklanki cukru
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki.
Obierz ze skórki wytnij białą część, najlepiej ostrym płaskim nożem np do ryb.
Skórę pokrój w kosteczkę, a z miąższu możesz wycisnąć sok.
Następnie skórkę gotuj przez 5 minut, odcedź i powtórz czynność.
W garnuszku wymieszaj wodę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczy i gotuj przez około 45 minut, do czasu aż skórka zrobi się półprzeźroczysta. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
Przełóż do słoiczków. Możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2015/12/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html