Wykonanie

Dzisiaj propozycja z cyklu „Zrób to sam”. Coś dla początkujących Estetów :)Urocze, małe łososiowe różyczki, bardzo proste do zrobienia, a jakże efektowne!Pomysł zaczerpnięty z książki „Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszają do stołu. Zimne przekąski”.

Wykonanie:Płaty
wędzonego łososia pociąć na trójkąty równoramienne.Wymiary trójkątów to około: 6-7 cm długość podstawy, 4-5 cm długość ramion, 3-3 , 5 cm wysokość(Uwaga: Okrawki z
ryby można wykorzystać do przygotowania tatara z
łososia lub rolady szpinakowej .)Pierwszy trójkąt zwinąć w rulonik, tak aby podstawa trójkąta była jednocześnie podstawą przyszłej różyczki. Dookoła owinąć kolejny trójkąt, znów tak aby podstawa trójkąta była na dole, a wierzchołek trójkąta był czubeczkiem
płatka. Postępować tak samo z kolejnymi trójkątami. Kwiatek powinien
mieć około 5-7
płatków. Na koniec lekko wywinąć na zewnątrz czubki
płatków (tj. wierzchołki trójkątów).

Zaprezentować swoje dzieła sztuki Rodzinie/Znajomym i/lub zjadać ze smakiem ;)Moje propozycje wykorzystania różyczek:Dekoracja
jajek na Święta

Koktajlowe kanapeczki z pumperniklem

Ozdoba sałatki
śniadaniowej
Jak widzicie, możliwości jest baaardzo wiele!Chętnie opublikuję wszystkie Wasze pomysły!Czekam na zdjęcia :)PzdrAniado